9.3.2010

Koskimelontakurssi 10.-11.7.2010

Kuusamon Koskimelojat ry järjestää kaikille avoimen koskimelontakurssin Kitkajoella la-su 10.-11.7.2001. Kurssi on tarkoitettu aloitteleville koskimelojille, mutta mukaan voivat tulla myös aiemmin hieman koskimelontaa kokeilleetkin. Kurssille otetaan enintään 15 osallistujaa Kuusamon Koskimelojien kajakeilla, mutta lisäksi mukaan voidaan ottaa omilla kajakeilla melovia osallistujia.

Kurssin hinta:
80 e/2 pv tai 40 e/1 pv sisältäen opetuksen ja seuraavat varusteet: kajakki, mela, aukkopeitto, pelastusliivit ja kypärä. Jos kurssilainen on ilmoittautunut molemmille päiville ja jättäytyy pois jälkimmäisestä päivästä, häneltä peritään joka tapauksessa myös jälkimmäisen päivän kanoottivuokran osuus (20 e).
Jos osallistujalla on omat varusteet (tai jos meloja on Kuusamon Koskimelojien jäsen), kurssin hinta on 40 e/2 pv tai 20 e/pv. Kurssimaksu maksetaan käteisellä paikan päällä (mielellään tasaraha mukaan).
Osallistujat huolehtivat itse omasta vakuutusturvastaan. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa vähän evästä (eväsleivät, makkaraa yms), sillä päivä päättyy alustavasti klo 17-18 tienoilla ja välillä pidetään evästauko nuotiotulen ääressä Peurakosken tai Harjakosken laavulla.

Perustietoa kurssista:
Kurssin toteutuspaikkana on Kuusamon Kitkajoki. Molempina päivinä lasketaan alustavasti sama reitti Käylän tuntumasta Harjakoskelle, toki osallistujien toiveista riippuen. Kokoontuminen on alustavasti lauantaiaamuna klo 9.30 Käylän vesillelaskupaikassa, josta siirrytään osallistujien taitotason perusteella valitulle aloituspaikalle hieman alemmas Kitkajoen varteen.

Kitkajoki (välillä Käylä-Juuma) soveltuu erinomaisesti koskimelonnan opetteluun. Reitin alkupäässä on paljon nivoja, joissa harjoitellaan virtaan ja akanvirtaan menoa ja virran ylitystä sekä muita koskimelonnassa tarvittavia taitoja. Vähitellen joki alkaa tarjota myös hieman enemmän haasteita koskien muodossa. Reitin varrella on viisi koskea, luokitukseltaan I-II/III. Melontaosuus päättyy Harjakosken alapäähän, josta siirrytään maitse noin 1 km matka kosken yläpuolella sijaitsevalle laavulle. Autot on siirretty laavun tuntumaan joko yhdessä aamulla ennen melontaa tai mahdollisten avustajien toimesta.

Kurssilaisten toiveista riippuen harjoitellaan myös esim. eskimokäännöstä sopivassa suvantopaikassa. Päivän aikana pidetään evästauko retkitulilla (omat eväät mukaan). Kitkajoen vesi on juomakelpoista, joten juomavettä ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan joelle, mutta juotavaa on hyvä varata ainakin autoon melontaosuuden jälkeen.

Suositeltava pukeutuminen:
Koskimelonta on vauhdikas laji, jota harjoiteltaessa kaatuminen ja uiminen koskessa ovat enemmän kuin todennäköisiä tilanteita. Näitä ei kannata kuitenkaan pelätä, kunhan pukeutuu tilanteeseen sopivalla tavalla:
  • Melontaan tarkoitettu kuivapuku tai neopreeninen märkäpuku (lyhyt- tai pitkähihainen/lahkeinen)
  • Neopreenitossut (kävelyyn soveltuvalla pohjalla) tai esim. vanhat lenkkarit
  • Neopreenihanskat tai vaikkapa pyöräily- tai salihanskat (ei välttämätöntä, mutta saattaa estää nirhaumia/rakkoja käsissä)

Esim. surffaamiseen tarkoitettu 3-5 mm paksu märkäpuku soveltuu lajiin erinomaisesti. Sukelluspukukin käy, vaikka sen ylävartalon muotoilu ja vahvikkeet saattavat hieman hankaloittaa käsien liikuttamista meloessa.

Jalkineiden tulee olla mahdollisimman vähän tilaa vieviä ja niiden tulee soveltua metsäpolulla kävelyyn. Vaikkapa vanhoista lenkkareista voidaan tarvittaessa pyöristää pohjan "kulmat" pois. Sandaalit tai neopreenisukat tai niiden yhdistelmä eivät ole suositeltavia, sillä jalkineiden tulisi suojata varpaita ja mahdollisuuksien mukaan myös nilkkoja.
Moni aloitteleva meloja puristaa melaa, jolloin käsiin saattaa tulla rakkoja, joten hanskat saattavat olla tarpeen. Jos saatavilla ei ole melontaan tarkoitettuja hanskoja, mitkä tahansa muutkin napakasti käteen istuvat, kosteana muotonsa ja pitonsa säilyttävät hanskat käyvät (esim. kuntosali- tai pyöräilyhanskat). Muista toki, että nahkaisen kämmenosan sisältävät hanskat saattavat kuivua ihan "korpuiksi" kastuttuaan, joten muutoin hyväkuntoisia hanskoja ei kannata ottaa joelle.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Sari Kumpuniemi, sari.kumpuniemi(at)ruka.fi, 040 3566 702

1 kommentti:

  1. Kurssin vetäjinä toimivat Juhani Wendelin 040 528 2254 ja Tuomas Runnakko 045 677 5595. Mukaan mahtuu vielä viime hetken tulijoita, ilmoittautumiset suoraan Juhanille puhelimitse.

    VastaaPoista

Hae tästä blogista: