20.5.2009

Kitkajoki

Kirkasvetinen Kirkajoki soveltuu melontaan läpi kesän, sillä Kitkajärvi takaa vesivarmuuden ympäri vuoden. Joki putoaa 17 m Käylän ja Juuman välillä 14 km matkalla. Maisemat ovat vaihtelevia ja koskista löytyy haasteita niin harrastelijoille kuin kokeneille melojille.

Käylän ja Juuman väli on erinomainen hieman kokemusta omaavan melojan retkikohde. Mikäli koskikokemusta ei ole vielä karttunut, kosket voi helposti ohittaa maitse.

Juuman ja Oulankajoen välisellä 18 km matkalla on pudotusta peräti 85 m. Juuman-Jyrävän välisten rajujen koskien jälkeen joki rauhoittuu kulkien syvässä kanjonissa mahtavien kalliojyrkänteiden keskellä. Tämä osuus kulkee Oulangan kansallispuiston sisällä, joten ympäristö on ja tulee säilymään koskemattomana ja maisemiltaan todella hienona.

KITKAJOKI: KÄYLÄ-JUUMA 13,7 km
Lähtöpaikka:

Osuuden lähtöpaikka on Käylän kylä, jossa voi täydentää varusteita ja eväitä. Käylänkosken vesillelaskupaikka on aivan maantien vieressä.

Toinen vaihtoehtoinen aloituspaikka on samalla reitin lopetuspaikka Saarikosken ja Harjakosken välissä (ks. ohjeet ja karttalinkki alla). Laavulta voi kävellä polkua pitkin Peurakosken laavulle ja meloa/kävellä siitä vielä halutessaan ylävirtaan Vääräkosken ohi esim. Nahkanivalle.

Lopetuspaikka:
Saarikosken ja Harjakosken välisellä osuudella on laavu, jonka yläpuolelle pääsee metsäautoteitä pitkin. Harjakoskelta tulee selkeä polku harjua pitkin laavulle/metsäautotien päähän asti. Kalastajat käyttävät myös tätä samaa parkkipaikkaa ja laavua, joten tarvittaessa pyritään parkkeeraamaan tiiviisti.

Käylänkoski, I, 200 m
Koski on kaksihaarainen. Tiestä poispäin lähtevä (virtaussuunnassa) vasen haara on helpompi, siinä on suora laskureitti. Oikeanpuoleisessa (tien ali menevässä) haarassa on pieni köngäs. Kosken alapäässä on kalanviljelylaitos. Kosken alapää tarjoaa hyvän mahdollisuuden harjoittaa koskipuljailua.

Vähän-Käylän koski, I, 200 m
Tyypillinen I-luokan koski, tasaista suoraa aaltoa. Laskulinja keskeltä. Vähän-Käylän kosken jälkeen joki kaartaa jyrkästi vasemmalle Nahkanivaan, jossa on voimakas virran raja (hyvä pelipaikka).

Vääräkoski, I, 200 m
S-muotoinen koski, laskulinja keskeltä. Alapäässä vasemmassa reunassa kallion kohdalla pieni stoppari.

Peurakoski, II, 200 m
Lähtö keskeltä kohti vasemmalla olevaa korkeaa kalliota, jolloin läheltä kalliota ohitetaan keskellä oleva stoppari. Kosken oikea reuna kivinen. Syytä tutustua ennakkoon maitse.

Saarikoski, II, 400 m
Lähtö keskiviivan vasemmalta puolelta. Köngäs (n. 1,5 m) lasketaan vasemmalla olevan kallion vierestä, jonka jälkeen koski rauhoittuu. Oikeanpuoleinen kapea haara on myös laskettavissa, mutta väylä tulee tarkistaa maitse ennen laskua mahdollisten kaatuneiden puiden varalta. Laskulinja keskiviivan vasemmalla puolella. Haaran ulkoreuna kivinen.

Harjakoski, II-III, 300 m
Käylä-Juuma osuuden vaativin koski. Yläosa kaksihaarainen, oikea haara suora ränni. Vasemmassa haarassa metrisen köngäs, joka lasketaan keskeltä. Korkean kallion vierestä päävirtaa pitkin oikeaan reunaan, missä haarat yhtyvät. Kosken keskivaiheilla pieniä stoppareita. Alapäässä keskellä kierreaalto ja stoppari, jonka voi ohittaa molemmin puolin.

KITKAJOEN ALAOSA 18,3 km
Lähtöpaikka:
Esimerkiksi Basecamp Oulanka.

Lopetuspaikka:
Rantautumismahdollisuudet Kitkajoella rajavyöhykkeen kohdalla, josta muutama sata metriä Kuusinkiniemen metsäautotielle tai parin kilometrin melonta Oulankajokea ylävirtaan Jäkälämutkaan, jossa luonnonkauniin hiekkarannan jälkeen rantautumispaikka oikealla ja tieyhteys Kiutakönkäälle sekä Käylään.

Reitin pituus: 18,3 km
Luokitus: I-VI

Niskakoski, II, 150 m
Niskakoski aloittaa Juuman alapuolisen koskiosuuden. Koski alkaa riippusillan alta ja kaartaa jyrkästi oikealle. Kosken alapäässä iso pysty aalto sekä aallon alapuolella alareunassa kiviä. Laskulinja keskeltä.

Myllykoski, III, 150 m
Koski alkaa könkäällä, joka lasketaan keskilinjan oikealta puolelta. Myllyn kohdalla voimakas stoppari, jonka jälkeen koski kääntyy voimakkaasti vasemmalle. Kosken alapäässä V-muotoinen stoppariaalto, joka on laskettavissa keskeltä. Koski loppuu leveään suvantoon. Tutustuttava edeltä käsin myllyn puolelta.

Aallokkokoski, IV, 600 m
Aallokkokoskea suositellaan vain kokeneille melojille. Koski alkaa Myllykosken jälkeen vasemmalta tulevan pienemmän jokihaaran jälkeen joen kadotessa näkyvistä. Kosken yläosassa on suuria heinäsuova-aaltoja, lasketaan keskeltä. Joen levetessä laskulinja keskilinjan vasenta reunaa. Koskessa nopea virta ja paljon kiviä. Vasemmalle kääntyvän mutkan jälkeen stoppari, joka lasketaan keskeltä. Kosken jälkeen ehdottomasti rantauduttava oikeaan reunaan, jossa raput Jyrävän ohittamiseksi. Jyrävän yläpuolella pelastusvaijeri.

Jyrävä, VI
HENGENVAARALLINEN, parempi vain katsoa kuin katua.

Jyrävä-Heinäniemi, I-II, 1500 m
Joki mutkittelee jyrkkien kallioseinämien välissä. Laskulinja keskeltä vältellen suurimpia kiviä. Heinäkoskessa pari suurempaa aaltoa ennen jyrkästi vasemmalle kääntyvää mutkaa, jonka jälkeen suvantoa. Rantautuminen jyrkkien kallioiden vuoksi hankalaa.

Heinäniemi-Kalliosaari-Harrisuvanto, I-II, 800 m
Jokii laskee tasaisesti leveten Vattumutkan kohdalla, jonka jälkeen koski kivinen. Laskulinja lähinnä keskeltä.

Harrisuvanto-Päähkänäkallio, I, 2000 m
Harrisuvannon jälkeen pari isompaa aaltoa, muuten kosket tasaisia, ajoittain kivisiä. Laskulinjat päävirtaa pitkin, joka yleensä ulkokurvissa.

Päähkänäkallio-Oulankajoki, 1400 m
Päähkänäkallion jälkeen joki mutkittelee vehmaassa laaksossa ja korpimetsien läpi tasaisena virtana tai pieninä nivoina.

Kuvia ja videoita Kitkajoelta löytyy kuvagalleriasta!

Teksti: Juhani ja Matti Wendelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista: