20.5.2009

Kuusinkijoki

Lähtöpaikka:
Lähtöpaikka on esimerkiksi Vuotungin kylän pohjoispuolella, Suorajärvelle kääntyvän tienristeyksen tuntumassa, Myllykosken voimalaitoksen alapuolisessa kanavassa. Joen itärannalla on pysäköintialue ja nuotiopaikka. Voimalaitoksen alapuolinen osa voi olla kivinen (veden määrästä riippuen). Vesillemeno onnistuu alempaakin, koska Paljakan tie kulkee Juumajokeen asti Kuusinkijoen tuntumassa.
Katso lähtöpaikka kartalla (Kansalaisen Karttapaikka).

Toinen hyvä lähtöpaikka on tien vasemmalla puolelle oleva hiekkamonttu (n. 3,2 km Suorajärven tien risteyksestä).
Katso lähtöpaikka kartalla (Kansalaisen Karttapaikka).

Lopetuspaikka:
Reitin päätöspaikkoja ovat Lohipyörre joen oikealla puolella, josta n. 500 m polkua pitkin metsätien päähän, tai Koivumutka vasemmalla puolella olevan Saunavaaran alla.

Reitin pituus: 17,7 km
Luokitus: I-II+

Reittikuvaus:
Säännöstelty Kuusinkijoki on paljon vauhdikkaita koskiosuuksia sisältävä ”tulvajoki”. Kuusinkijoki on ollut yksi suosituimmista koskisyöksyn kilpailupaikoista Suomessa. Noin 100 m pudotus 15 km matkalla sekä lähes 20 eri tasoista koskea isoine aaltoineen, stoppareineen ja pienine könkäineen takaavat nautinnollisen melontakokemuksen. Suvanto-osuuksia on vähän. Joen kivisen luonteen vuoksi suositellaan melottavaksi vain korkean veden aikaan vain muovikajakeilla.

Käpykoski ym, I, 5000 m
Noin viiden kilometrin matkalla kuusi I-luokan koskea.

Kiukaankorva, II+, 900 m
Kosken yläpäässä muutama iso aalto, ensimmäisten kallioiden kohdalla stoppari oikeassa reunassa ja alemman kallion alla ”kirnu” isolla vedellä. Yleiskuva koskesta kivinen. Laskulinja lähinnä keskeltä.

Rojokoski, I, 400 m
Laskulinja ulkokaarteesta, lopussa keskeltä. Loppu kivinen.

Juumakoski, I+, 1000 m
Laskulinja saaren oikealta puolelta, jonka jälkeen keskeltä. Kosken puolessa välissä Juumajoki yhtyy Kuusinkiin.

Hevonperse, I
Pieni köngäs ja aaltoja. Laskulinja keskeltä. Tästä Sipinlampeen asti I-tasoisia koskia.

Sipinkoski, I+, 450 m
Laskulinja keskeltä, saaren kohdalla isompia aaltoja.

Hanhivirta, II-II+, 200 m
Alkaa vauhdikkaalla lyhyellä koskella. Laskulinja keskeltä. Noin 300 m alempana iso stoppariaalto, jonka jälkeen koski kaartaa vasemmalle ja laskee pieninä könkäinä Paljakan lampareeseen. Laskulinja keskeltä.

Paljakankoski 1, II+, 800 m
Alkaa noin 1 m könkäällä, jonka reunoissa stopparit. Laskulinja keskeltä. Jatkuu isoina aaltoina kaartuen vasemmalle, jonka jälkeen koski levenee ja rauhoittuu. Alaosassa oikealla olevan kallion kohdalla kaksi rinnakkain olevaa stopparia.

Paljakankoski 2, II+, 800 m
Alkaa Takkupyörteestä tasaisesti voimistuvana oikealle kääntyvänä koskena. Suurten kivien aiheuttamia aaltoja ja stoppareita. Alaosa leveä ja kivinen. Koski loppuu Lohipyörteeseen, jossa oikealla rannalla rantautumis- ja nuotiopaikka sekä polku Paljakasta tulevalle metsäautotielle n. 500 m.

Raatekoski, II, 600 m
Vauhdikas suora koski, jonka alapäässä Raatehammas (pieni köngäs). Raatekoski lasketaan keskeltä, jonka jälkeen vasenta reunaa. Sitten joki levenee ja jatkuu tasaisena koskena Koivumutkaan asti. Koivumutkassa rantautumis- ja leiriytymispaikat ja tieyhteydet.Teksti: Juhani ja Matti Wendelin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista: