20.5.2009

Oulankajoki

Oulankajoki kerää vetensä Sallan puoleisilta laajoilta suoalueilta, jotka värjäävät veden ruskeahkoksi. Kiutakönkään alapuoliselta osalta joki sopii erittäin hyvin kanoottiretkeilyyn. Yläosa on huomattavasti vaativampi eikä sitä suositella kokemattomille melojille.

Kevättulvalla vesi nousee nopeasti useita metrejä ja kesällä kovan sateen aikana kymmeniä senttejä. Tulva-aikaan joki on parhaimmillaan. Virta on nopea ja helposti melottavissa ja uljaat Taival- ja Kiutaköngäs voimissaan.

Oulankajoen vaihteleva luonto ja kosket antavat todellisen eräretken tuntua ja haasteita melontaretkeilystä kiinnostuneille. Joki putoaa n. 40 m Sallantien ja Savilammen välisellä n. 10 km matkalla. Savilammesta Jäkälämutkaan pudotsta on 35 m n. 30 km matkalla.

OULANKAJOKI: SALLANTIE-SAVILAMPI 9,6 km
Lähtöpaikka: Lähtöpaikka Kuusamo-Salla –välisen tien sillalta.

Lopetuspaikka: Savilampi

Reitin pituus: 9,6 km
Luokitus: I-IV

Reittikuvaus:
Oulangan kansallispuiston rajaan asti pieniä nivoja ja I-luokan koskia. Puiston rajasta alkaa jylhä kanjoni, jossa I-II -luokan koskia. Noin 1,5 km puiston rajasta kanjoni tekee jyrkän mutkan vasemmalle, välittömästi mutkan takana Pikkuköngäs (III-IV), joka putoaa kolmena portaana n. 4 m. Rantautuminen ennen Pikkuköngästä oikealle puolelle ennen pystykallioita. Kanootin voi viedä yläkautta könkään ohi seuraavaan vasemmalle kääntyvään mutkaan. Pikkukönkään jälkeen I-luokan koskea Savilammelle asti. Pudotusta 40 m lähes 10 km matkalla.

OULANKAJOKI: SAVILAMPI-JÄKÄLÄMUTKA 37,5 km
Aloituspaikka: Savilampi

Toinen vaihtoehtoinen aloituspaikka on Kiutakönkään alapuolella, jolloin melontaosuus on noin 26 km.

Lopetuspaikka:
Jäkälämutkassa tai siitä n. 2 km alempana Kuusinkiniemen puolella joen etelärannalla rajavyöhykkeellä.

Reitin pituus: n. 37,5 km
Luokitus: I-VI

Reittikuvaus:
Joki kulkee Savilammelta tasaisena virtana Taivalkönkäälle (IV-V), joka putoaa n. 9 m. Taivalköngäs on kaksihaarainen, jonka molemmat haarat luokkaa IV-V. Köngäs kannattaa ohittaa saaren läpi menevää polkua pitkin.

Joki jatkuu Oulangan luontokeskukseen asti tasaisena virtana . N. 500 m Liikasenvaarantien sillan (luontokeskus) alapuolella on saari, jonka molemmin puolin noin metriset könkäät. Laskettavissa kajakilla molemmin puolin, mutta kanootilla kierrettävä maitse.

Kajakilla voi rantautua Kiutakönkään (V-VI) yläpuolella olevan suvannon oikeaan reunaan. Joessa on pyörteitä. Kanootit voidaan kantaa Kiutakönkään ohi luontokeskuksen luota lähtevää polkua pitkin n. 1 km tai pohjoispuolella olevaa tietä pitkin, jonne pääsee myös autolla. Kiutakönkään alapuolella olevan 200 m pitkän suvannon jälkeen 1,5 m korkea putous, jonka voi laskea keskeltä ison kiven vierestä (kajakilla).

Kiutakönkään jälkeen joki mutkittelee rauhallisesti virraten kauniissa Oulankajoki-kanjonissa. Matkalla on kolme yöpymiseenkin soveltuvaa tulipaikkaa: Nurmisaarenniemi (jonka vastarannalla on Karhunkierroksen varrella sijaitseva Ansakämppä), Siikaojan laavu ja Alaniemen laavu. Viimeksi mainitulta on Jäkälämutkaan noin 30 min melonta, mikä on kätevä tieto mahdollista noutoa tilattaessa.

Oulankajoesta löytyy tietoa myös Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistyksen tuottemasta retkikartasta reittiselostuksineen.

Teksti: Juhani ja Matti Wendelin, Sari Kumpuniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hae tästä blogista: